Door de bril van ‘Leezer’ #3 Brompton Electric

Terug naar Nieuws & blog
Door de bril van ‘Leezer’ #3 Brompton Electric

Door de bril van ‘Leezer’ #3 Brompton Electric

Tom Leezer – oud wielerprof én onze collega – was een van de beste stuurmannen in het profpeloton. Hij wist zich als meesterknecht goed te positioneren, met zijn kopman in het achterwiel. Nog altijd stapt Tom met veel plezier op de fiets voor een mooie tocht door de heuvels. Zijn passie gecombineerd met al zijn ervaring, zorgt voor een bijzondere kijk op de fietswereld. Reden genoeg om hem periodiek aan het woord te laten in … Door de bril van ‘Leezer’!



Als je regelmatig met het openbaar vervoer reist zie je ‘m steeds vaker: de vouwfiets. Is die fiets dan ook nog eens heel erg klein en compact opgevouwen? Dan is de kans groot dat het om een Brompton gaat. Deze vouwfiets is namelijk hét compactste model van dit moment. Sinds 1975 worden deze iconische vouwfietsen handgemaakt. Hoewel het klassieke design van Brompton in al die jaren niet veel is verandert, is het assortiment met de komst van de Brompton Electric wel verder uitgegroeid. Deze elektrische variant gooit in verschillende testen en reviews hoge ogen. En om te kijken of zelfs een ex professioneel wielrenner ook overweg kan met een vouwfiets, is het deze keer de Brompton Electric die Tom uitgebreid heeft getest!

Deze keer testte ik… de Brompton Electric

“Met drie varianten: Brompton, Brompton Superlight en Brompton Electric, was ik vooral nieuwsgierig naar de elektrische variant. Want zelfs met de toevoeging van een kleine, maar krachtige motor in het voorwiel is deze Brompton nog steeds erg compact opgevouwen. Zo klein dat de Brompton makkelijk in je appartement, of zelfs onder je bureau op kantoor kan staan. Door de toevoeging van deze accu en motor is deze fiets wel een paar kilo zwaarder dan de normale variant. Toch worden de daadwerkelijke draagmomenten beperkt, doordat de fiets is voorzien van rolwieltjes. Zo kun je de fiets ‘als roltas’ meenemen. En dat scheelt enorm!

Even oefenen!

Het in- en uitvouwen… Dat moest ik toch echt even een paar keer gedaan hebben. Na een paar keer voordoen én uitproberen had ik het onder de knie. Het gaat inmiddels zo makkelijk dat, wanneer je een keer aan de late kant bent voor de trein, je de fiets zo snel kunt opvouwen dat je nog voor het fluitsignaal in de trein bent. Handig toch?!

Hoe je de Brompton opvouwt? Allereerst klik je de accu tas binnen enkele seconden los van de fiets. Daarna vouw je de Brompton op dezelfde wijze op als een normale Brompton. Handige tips? Plaats allereerst de pedalen recht. Dit voorkomt beschadigingen. Daarnaast werkt het goed om het stuur iets op te lichten bij het inklappen. Zo klikt de fiets gelijk in de goede stand, waarna je de Brompton opvouwt. Wat trouwens erg handig is, is de draagbare accutas. Hierin kun je namelijk ook eenvoudig een aantal kleine items, zoals je portemonnee en sleutels meenemen.

Zie hier hoe je de Brompton eenvoudig uitklapt tot fiets!

Rondje Den Haag

Natuurlijk kon een fietstochtje met de Brompton niet uitblijven. Ik zag een afspraak in Den Haag als de uitgelezen kans om deze vouwfiets mee te nemen voor een proefritje. Vanaf een parkeerplaats aan de rand van het centrum, fietste ik langs het binnenhof naar mijn afspraak. Uiteraard met de ondersteuning in de hoogste stand, want als je nog nooit op een elektrische fiets hebt gefietst wil je dat zeker uitproberen. De ondersteuning valt niet tegen. Integendeel zelfs! Hij verloopt erg vloeiend, zelfs wanneer je schakelt. Zo wordt ook tegen de wind in fietsen een eitje. Eenmaal aangekomen vouwde ik de fiets op en nam ik hem mee naar binnen. Dat je de fiets niet op slot hoeft te zetten is natuurlijk een mooi bijkomend voordeel. 

Wat maakt deze fiets bijzonder?

Allereerst het moderne uiterlijk. De fietsen zijn mooi afgewerkt en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Dat je deze vouwfiets zelf kunt samenstellen, maakt dit merk zeker speciaal. Het comfort is misschien het enige nadeel. Zo is de fiets op den duur minder comfortabel dan een normale stadsfiets en stuurt de fiets vanwege de kleine banden erg direct, waardoor je zeker moet blijven opletten. Al is deze wendbaarheid zeker handig in het drukke stadsverkeer. Hoelang de accu het volhoudt? Dat verschilt tussen de 30 en 70 kilometer, afhankelijk van de gebruikte ondersteuning.

De Brompton komt het beste tot zijn recht tijdens de korte afstanden van ongeveer 5 tot 10 km. Of je nu in de stad woont en weinig ruimte hebt voor een fiets, vlakbij een treinstation woont of een ‘camping fiets’ zoekt: als last mile solution is deze vouwfiets écht fantastisch. Ik ben echt verrast hoe makkelijk je deze fiets overal mee naar toe kunt nemen!

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws & blog