Even bijpraten met… Chantal!

Terug naar Nieuws & blog
Even bijpraten met… Chantal!

Even bijpraten met… Chantal!

Chantal is inmiddels een bekend gezicht in onze winkel in Velp, waar ze alweer een paar jaar ons team aanvoert met dezelfde energie en passie die haar vroeger als profwielrenster kenmerkte. Hoewel ze de wedstrijden achter zich heeft gelaten, blijft ze nauw betrokken bij de Tour de France Femmes. Afgelopen maand ging ze voor het derde jaar op rij mee, op uitnodiging van de tourorganisatie (ASO). Tijdens elke etappe namen VIP-gasten plaats in haar wagen om de Tour van dichtbij te beleven. De hoogste tijd om bij te praten over haar avonturen en haar onverminderde liefde voor de sport.

Tijdens de introductie van dit interview realiseren we ons dat Chantal inmiddels alweer 3 jaar deel uitmaakt van ons team. We konden het dan ook niet laten om haar kort te vragen wat ze zo leuk vindt aan werken bij Pedaleur. Chantal vertelt: “De mooie winkels en fietsen, de klanten en de gezelligheid op de werkvloer. Samenwerken met specialisten die dezelfde passie delen, geeft veel energie. Elke dag is anders en dat maakt het leuk.”

Naast haar werk bij Pedaleur is Chantal nog steeds betrokken bij het profpeloton. Terug van de Tour de France Femmes, vertelt ze enthousiast over haar rol als ambassadeur voor ASO. Samen met een groep oud-profrenners zorgt ze voor een unieke Tour-ervaring. “We nemen genodigden mee langs de teambussen, picknicken langs het parcours en rijden vlak achter de kopgroep. Zo voelen ze de energie van de koers van dichtbij. Het is geweldig om het enthousiasme van de mensen langs de route te zien.”

Mis je het rijden van wedstrijden nog wel eens?

Chantal schudt haar hoofd en zegt: “Nee hoor, ik geniet nu vooral van ontspannen fietstochtjes. Maar zodra ik in de Tour de France-bubbel zit, word ik direct weer meegesleept in de strijd tussen de teams. Dat vond ik altijd het mooie aan wedstrijden rijden: het tactische spel spelen met een sterke ploeg.”

Dit jaar was de Tour de France Femmes extra speciaal met de start in Nederland. Ze vertelt daarover: “Ik kreeg echt kippenvel van het publiek dat rijen dik langs de kant van de weg stond. Wat me vooral opviel, waren de vele gezinnen met jonge kinderen die de rensters aanmoedigden. Dat was prachtig om te zien!”

Op de vraag naar het hoogtepunt van de week, antwoordt Chantal zonder aarzelen: “De strijd om de gele trui op de Alpe d’Huez! Via de koersradio in de auto volgden we de ontknoping tot op de seconde. Maar ook de winst van de groene trui door Marianne Vos in was bijzonder. Zestien jaar geleden reden we samen de Olympische Spelen in Peking, en nu strijdt zij nog steeds mee op het allerhoogste niveau. Ik heb enorm veel bewondering voor Marianne.”

Chantal heeft de afgelopen jaren veel veranderingen gezien in het vrouwenwielrennen. “De Tour de France Femmes was echt een gamechanger. Het heeft de sport een enorme boost gegeven. De media-aandacht is verveelvoudigd, de budgetten voor de teams zijn groter geworden en salarissen voor de rensters zijn verbeterd. En dat verdienen ze. Ze laten elke keer weer aantrekkelijke koersen zien.”


Heb je zelf nog een fietsdoel?

“Niet echt een specifiek doel, maar ik zit nog steeds met veel plezier op de fiets. Deze zomer heb ik een toffe fietsvakantie gehad in Slovenië met mijn gezin. En dit najaar ga ik als instructeur mee met een aantal klim- en daalclinics op de Posbank. Het blijft leuk om mijn kennis en ervaring op de fiets met anderen te delen.”

We zijn ook benieuwd wat Chantal altijd bij zich heeft tijdens het fietsen. Zonder aarzeling antwoordt ze: “Altijd voldoende reservebandjes en een reparatiekit. Ik wil goed voorbereid zijn op pech onderweg.”

Heb je nog een tip voor het fietsen van langere afstanden?

“Begin direct met drinken en eet regelmatig kleine beetjes. Wacht niet tot je honger hebt. Er zijn tegenwoordig zoveel goede en lekkere sportvoedingsproducten die je energie op peil houden.”

Tot slot vragen we wat ze doet als ze een keer geen zin heeft om te fietsen. Met welk trucje motiveer je jezelf om toch te gaan? Chantal lacht: “Dan beloof ik mezelf pannenkoeken als beloning bij thuiskomst!”

Sfeerimpressie van de Tour de France Femmes 2024

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws & blog